Hva kan jeg gi deg?

Er det noe du vil lese om eller se fra min hverdag? Legg igjen en kommentar et eller annet sted så skal jeg se hva jeg kan by på.

lørdag, februar 28, 2015

Lørdagsbakst

Vi, som de fleste andre, koser oss litt i helgene (i hverdagene også ved noen anledninger). Og ofte baker jeg noe til lørdagskosen.
I dag ble det gulrotkake, det er kjempegodt og litt sunt siden det er en mulighet for å lure i ungene litt grønnsaker.


I dag jukset jeg veldig og brukte en ferdig kakemix, hadde over litt revet sjokolade før steking og drysset noe kakepyntrester over. Kanskje ikke det beste alternativet, men det er bare en sånn dag i dag.
Har du en god oppskrift på gulrotkake (eller andre kaker) du synes jeg burde prøve så gi meg gjerne en lyd om det.

fredag, februar 27, 2015

Taco er en hit

Vi har en toåring i hus, og de fleste med barn eldre enn det vet at det kan være en utfordring i seg selv. Som regel har de mye mer energi og utforskertrang enn andre i familien, og gjerne på tidspunkter hvor resten av familien slett ikke har begynt å fungere enda.
Men, nå var det ikke de tidlige morgenene jeg tenkte å skrive om, men middag.
Middag, jeg kunne sikkert skrevet flere sider om dette med middag, men jeg tenker å holde det litt kort. Hvis man spør toåringen vår om hva han har lyst på til middag svarer han enten "Vil ikke ha!", "Pizza" eller "Taco".
Greit nok sånn av og til, men uansett hvor grov man gjør pizzabunnen og hvor mye grønnsaker man bruker i taco så blir det alt for ensformig til at han kan få viljen sin sånn noe særlig mer enn et par ganger i måneden.
I dag er en sånn dag, i dag blir det taco, en stor favoritt både hos toåringen og tiåringen, jeg og kjærest kjenner nok at det er ikke det som frister mest lenger, men hva gjør man vel ikke for disse små demonene, eh, mener englene man elsker over alt på jord.

Vel, oppdaget kjapt under planleggingen av arbeidsfordeling på kjøkkenet at tacokrydder det var vi tom for, så da må det lages ny porsjon.
Jeg starter med å finne frem alt.
Havsalt, Oregano, Hel pepper, Chiliflak, Hel anis, Chilipulver, Spiskummen og Paprikapulver, teskje, spiseskje og morter.




I morteren er det nå
2 ss chilipulver
3 ts chiliflak
3 ts oregano
2,5 ss spisskummen
2 ss paprikapulver
2 ss salt
2 ts pepperkorn
0,5 ts anis
Etter en god stund med hamring, gnikking og gnuring i morteren ser det sånn ca sånn her ut, klar for bruk.




Et lite norgesglass er supert til å oppbevare kryddermiksen :)








I dag blir ikke tacoen servert med skjell eller lefser, men i pitabrød og med kylling istedet for kjøttdeig. Jeg bruker 2 gode ss med kryddermiksen til 600 gram kyllingfileet :)

torsdag, februar 26, 2015

Torsdagen er ikke helt den samme uten

Vi er en gjeng med mer eller mindre vanlige Håndarbeidsdamer på Helgeland som samles torsdagskvelder for skravling, latter og strikking. Som regel blir det mer skravling og latter enn strikking, men sånn er det vel ofte når man samles sånn.

 I dag var jeg første som ankom og kom til klart bord, koselig at de får oss til å føle oss velkomne ved å sette klart vannkanne og glass til oss.
I dag var jeg også litt småsulten så bestilte denne herlige Cæsarsalaten, jeg har egentlig aldri vært noe glad i Cæsarsalat, men denne er GOD og det er rikelig av den.
En annen ting vi damene har begynt sånn smått med er lapper til et Ull og Omtanke teppe. Det er en veldig god sak, og en kjekk måte å bruke opp litt restegarn på. Her er min foreløpige produksjon.

onsdag, februar 25, 2015

Koseonsdag

I går ettermiddag fikk vi storveis besøk av en gammel god bekjent som det er evigheter siden vi virkelig snakket med sist.
Jeg liker å kunne servere noe når vi får besøk, men i går hadde jeg ingenting klart på forhånd, da var det å ta et kjapt blikk igjennom skuffer og skap for å se hva man kunne finne der.
Løsningen ble en kjapp og enkel formkake med tørket eple og marsipan i.
 Jeg er tydelig litt urutinert enda og glemte å ta bilde av den ferdige kaken, men her er den nettopp kommet i formen og har fått noen biter høvlet marsipan stukket ned her og der.


Oppdaget da jeg gikk igjennom kameraet at prinsessen har tatt bilde av kaken i ovnen, ikke et veldig godt bilde, men det er nå som det er.







Oppskriften jeg har brukt er en helt enkel grunnoppskrift som jeg vender tilbake til gang på gang og kan variere i det uendelige:

Formkake

Ingredienser
2 dl soyaolje (eller 200 gr smeltet smør)
3 dl sukker
4 egg
4 dl hvetemel.
2 ts bakepulver
1 ts vaniljepulver (noe mer hvis vaniljesukker)

Slik gjør du
Ha alle ingrediensene (og smakstilsetninger) i en bolle og bruk en visp til å blande alt til en jevn røre. Ha alt en smurt springform på ca 24 cm.

175 grader i ca 40 minutter.

Forslag til samakstilsetning.
Krydderkake:
2 ts kanel,1/2 ts ingefær,1/2 ts nellik, 1 dl rosiner (hvis du liker)

Eplekake med marsipan:
En god håndfull tørket eple, ca 75 gram marsipan
Et eple skåret i biter, ca 75 gram marsipan

Eplekake:
Eplebiter, rullet i sukker og kanel

Sjokoladekake:
1 ts vaniljesukker, 3 ss kakao,evnt hassernøtter

1 pk fruktblanding gir frukt kake

Sitron kake: skall av sitron, 1 litt sitronsaft..

Etc. Kun fantasien som setter en stopper.

Hele dagen i dag har den samme flotte karen vært på besøk, og blitt servert hjemmelaget ertesuppe med brytebrød, før han satte kursen tilbake på jobb etter endt ukeshvil. Nå skal resten av kvelden brukes på håndarbeide sammen med prinsessen min, jeg strikker sokker til henne og hun strikker pulsvarmere til seg :)

tirsdag, februar 24, 2015

Vinterferie og småpussel

Det er vinterferie på skolen denne uken her, så prinsessen min er hjemme. Det gjør at vi jentene koser oss ekstra sammen, vi sitter å strikker sammen og gjør andre småting. I dag sto det småplukk på planen.

Da vi var å besøkte eldstemann første gangen i november var vi en tur innom lekebutikken på stedet og der fant frøkna dette settet.

Esken inneholdt (nesten) alt man trenger for å lage en drømmefanger. I dag satte vi igang.






Trinn 1. Surre en tynn remse med lilla semsket skinn rundt en metallring, utrolig hvor mye remse det gikk med.

Neste trinn, lag "spindelvev" av tynn tråd, denne tråden hadde en papiraktig tekstur og var alt annet enn samarbeidsvillig, nesten 1,5 time tok det å lage dette nettet.

Omsider er nettet ferdig, det ble tredd på perler sånn litt uten omtanke og plan her og der.

Glemte å ta bilder av produksjonen av snorer etc.





Ferdig! Frøkna er fornøyd selv om det var veldig mye plukk.
Fremgangsmåten blir tatt vare på, kanskje kan det friste å lage fler etterhvert, da med litt andre materialer.

mandag, februar 23, 2015

Sokker til gutta mine

Forrige gang vi var på besøk hos eldstemann i Lofoten så var det veldig gulvkaldt, så kaldt at det var det vi fokuserte mest på, veldig synd når det er tiden sammen vi burde fokusere på.
Når vi skal opp til ham neste gang skal vi være bedre forberedt, så jeg har strikket sokker til gutta :)


Alle tre parene er strikket etter oppskriften "Klosser" fra boken "Sokker. Strikking hele året" fra Bitta Mikkelborg.
Garnet jeg har brukt er Dale Hakkespett og pinne nr 2,5.
Det største paret er til bestevenn og ektemann, han bruker størrelse 43, la opp 60 masker og det gikk med 72 gram garn.
Det mellomste paret er til eldstemann, han bruker størrelse 39, la opp 52 masker og det gikk med 51 gram garn.
Det minste paret er til minstemann, han bruker størrelse 25, la opp 36 masker og det gikk med 25 gram garn. 

søndag, februar 22, 2015

Pannekakesøndag

Jeg er så heldig å ha en sønn på litt over to år som for tiden mener at mat er æsj. Da må det lures litt, og i dag endte det opp med å bli pannekakesøndag, pannekaker er jo ikke mat, det er godteri.

Men, siden det ikke er bare en toåring som er høyt og lavt fra morgen til kveld som skal spise disse pannekakene er det greit at det er litt mer mat i dem enn jeg mener det er i vanlige pannekaker.

Jeg starter med ca 5 dl melk og 2 dl store havregryn.

Dette kjører jeg med stavmikser en liten stund.
Blandingen får stå og svelle en stund, ca 20 minutter før jeg fortsetter.

Tilsetter 1 egg pr person, hos oss ble det fire i dag. Deretter har jeg i litt sukker, litt vaniljesukker, en klype salt, mer melk og hvetemel til passe røre.
Jeg kan også bruke andre typer mer, gjerne grovt mel.
 Stekes som vanlige pannekaker og spises med stort behag.

Hos oss serveres pannekaker med stekt bacon og smeltet smør.

De smaker også deilig med syltetøy eller sirup på, men da som dessert.

En annen ting som er artig med pannekaker er å leke litt med dem, denne er stekt i en stor pepperkakeform i anledning Valentinsdagen.

lørdag, februar 21, 2015

Frem fra glemselen

Jeg tenkte å gjøre et forsøk på å børste støvet av denne bloggen og komme igang litt igjen :)
Jeg gir ingen løfter pr nå, men tenker å få til iallefall et innlegg i uken.

Legg gjerne igjen en kommentar hvis det er noe du vil jeg skal skrive om.